Microsoft Security Essentials

Microsoft Secutity Essentials är ett helt gratis antivirusprogram från Microsoft. Antivirusprogrammet är kompatibelt med Windows XP, Windows Vista och Windows 7. Detta kostnadsfria antivirusprogram ger dig ett omfattande skydd mot skadlig kod som virus, trojaner, rootkits och spyware. Skyddet är grundläggande för en vanlig hemmaanvändare eller en småföretagare. För användare som har viktigare och bland med konfidentiell information i sin dator rekommenderas starkare skydd i form av ett kommerisellt antivirusprogram.

Skyddet du får med Microsoft Security Essentials ett väldigt bra skydd mot bland annat trojaner. En trojan är ett program som verkar göra en sak men som egentligen gör en helt annan. Kanske har du laddat ner ett demo på t.ex. ett bildredigeringsprogram (säg Photoshop) från en osäker hemsida. När programmet går igång kanske det vill ta dig på en guidad tur och visa lite filmer, men samtidigt infekterar trojanen dig med virus som gör att du kan komma förlora information, få lösenord stulna och riskera en krash. Därför är det bra att ha ett skydd mot detta då detta är något som är grundläggande i nästan alla antivirusprogram.

Skyddet som följer med Microsoft Secutity Essentials ger också skydd mot såkallat spyware. Spyware går hand i hand med begreppet trojaner då båda angreppen innebär att ett externt nätverk kan se ett flertal saker på din dator. Genom att ett spywareprogram eller en trojan placeras i din dator (kan hända när du inte har ett antivirusprogram installerat) så kan känslig data som lösenord, kreditkortsuppgifter. Vad som också kan hända är att någon annan installerar oönskade program som i sin tur kan kapa din mailadress i syfte att skicka spammeddelanden till dina kontakters mailadresser. Genom ett spywareprogram kan även nerladdningar ske utom användarens kontroll och vad som även kan ske är att någon aktivt sitter och tittar på vad du gör i realtid. Detta i samband med att ett keyloggerprogram är installerat kan leda till en katastrof för din intigritet och säkerhet då detta skulle innebära att en person både ser vad du gör men också vilka tangenter du trycker på. I Microsoft Security Essentials har du automatiska och helt gratis uppdateringar som hela tiden sker i bakgrunden av datorn. Man kan tänka att det kanske drar ner på prestandan när ett antivirusprogram ligger i bakgrunden och söker efter nya virus och uppdaterar men faktum är att i ett test så tar detta endast cirka 4 MB av RAM-minnet. Absolut helt okej för att vara ett antivirusprogram.

Microsoft Security Essentials har också en väldigt användarvänlig kontrollpanel som låter användaren kontrollera allt som antivirusprogrammet gör. Du kan starta en ny scanning och välja om den ska vara snabb eller en full scanning av datorn. Du kan också se resultat av tidigare scanningar och även se när den senaste scanningen ägde rum. I antivirusprogrammets kontrollpanel går också att ändra när schemaladga scanningar ska ägda rum men även välja att scanna specifika mappar och arkiv.
Vad som är viktigt för ett antivirusprogram är att vara uppdaterat. Du kan enkelt gå in på ”Uppdateringar” på kontrollpanelen hos Microsoft Secutity Essentials för att se exakt när de senaste definitionerna av virusdatabasen var uppdaterade samt uppmana antivirusprogrammet att uppdatera direkt med ett klick.

Microsoft Secutity Essentials är alltså ett gratis antivirusprogram som ger den vanliga användaren allt som behövs för att skydda sin dator på en grundläggande nivå.