Avast

Avast Home Edition är ett antivirusprogram som ger det som hemmaanvändaren oftast önskar i virusskydd. Avast Home Edition som är ett gratis antivirusprogram är utvecklat av det tjeckiska företaget ALWIL.
I denna gratisversion av Avast Home Edition (även kallad Avast Free Antivirus) får du skydd mot spyware, något som varje dator borde ha installerat då man som Internetanvändare möter mängder av hot varje dag som man är ute och surfar.

Avast Home Edition antivirusprogram har över 130 miljoner nerladdningar vilket indikerar på att många uppskattar detta gratis antivirusprogram och är redo att rekommendera det till andra. Avast Free Antivirus har också skydd mot rootkit som är ett väldigt viktigt skydd men inte lika välkänt som vanliga virus. Rootkit innebär att ett program är infekterat med ett rootkit som överför sig till datorns hårddisk och infiltrerar datorn och lurar den att den är datorns administratör vilket kan leda till oönskade dataförluster.

Självklart kan du också med Avast Home Edition scanna din dator efter virus och hot trots att detta gratis antivirusprogram gör detta automatiskt för dig. Du kan uppmana programmet att scanna t.ex. en mapp eller hårddisk som du misstänker innehåller ett virus. Kanske har du laddat ner ett demo av ett datorspel från en skum hemsida och vill kontrollera så att inga virus eller rootkits följde med. Något väldigt imponerande med Avast Home Edition är också att du kan schemalägga virusscanningar på ett sådant sätt så att datorn kan vakna ur viloläge för att scanna och sedan automatiskt gå tillbaka till viloläge, något som sparar både el och tid.

Avast Home Edition ger dig också möjligheten att aktivera scanning i din mailklient (t.ex. Outlook eller Thunderbird) eller din webbaserade mailklient (som t.ex. Gmail eller Hotmail). På så sätt riskerar du inte heller att få virus bara genom att öppna ett mail, ett typ av virus som funnits väldigt länge. Det första kända viruset var det såkallade ‘lovemail’ som innebar att du fick ett mail med en mer eller mindre sexuell invit vilket ledde till att många öppnade mailet vilket resulterade i virusattack. Självklart är antivirusprogrammens virusdatabaser familjära med denna typ av virus och det är ett av många argument varför Avast Home Edition är ett bra gratis antivirusprogram för de flesta hemanvändare som använder mail.

En extra häftig och ganska nördig egenskap med Avast Home Edition är att du i redan innan operativsystemet startat kan scanna din dator på virus, alltså innan virus ens kan aktivera sig. Detta kan vara användbart då din dator blivit infekterad och inte längre kan kontrolleras när du startat datorn, ett scenario som nästan alla varit med om någon gång.